Veel gestelde voetvragen

Diabetische voet

Voetafwijkingen komen bij patiënten met diabetes veel voor. Vooral patiënten die langere tijd diabetes hebben ontwikkelen vaak voetafwijkingen. Tevens kunnen er kleine wondjes ontstaan aan de voeten. Het genezingsproces van deze wondjes kan door eventuele verminderde bloedcirculatie worden vertraagd en kunnen zelfs leiden tot infecties. De voeten van mensen met diabetes zijn kwetsbaarder omdat:

– de bloedsomloop in de voeten verminderd kan zijn
– doof gevoel in de voeten
– de stand van de voeten kan veranderen
– de huid gevoelig is waardoor kleine wondjes kunnen optreden

Ook wanneer er geen voetklachten zijn is het aan te bevelen om regelmatig voor een controle behandeling naar een medisch pedicure te gaan. Echter een verwijzing van de arts is noodzakelijk bij pedicurebehandeling van de diabetische voet. Ik sta geregistreerd bij brancheorganisatie ProVoet als medisch pedicure met een aantekening diabetische voet. Informeer bij uw zorgverzekeraar over het vergoeden van de pedicurebehandeling.  Als medisch pedicure ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen. Maak vrijblijvend een afspraak voor een voeten check. Ik geef advies en stel samen met u een pedicure behandelplan op. Uw voeten zijn bij mij in goede handen.

Reumatische voet

Mensen met een reumatische aandoening hebben vaak last van hun voeten. Pijn staat daarbij centraal en is een van de hinderlijkste klachten. Andere klachten hierbij kunnen zijn:

– brandende voeten
– doof gevoel in de voeten
– krachtverlies
– stijfheid
– zwellingen

Aangezien mensen met reuma niet alleen last krijgen van de voeten, maar vaak ook van de handen, wordt de voetverzorging een probleem. Mensen die niet meer hun eigen nagels kunnen knippen en hun voeten niet meer goed kunnen verzorgen, dienen dit te laten doen door een medisch pedicure. Ik sta geregistreerd bij brancheorganisatie ProVoet als medisch pedicure met een aantekening reumatische voet. Informeer bij uw zorgverzekeraar over het vergoeden van de pedicurebehandeling.

Als medisch pedicure ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen. Maak vrijblijvend een afspraak voor een voeten check. Ik geef advies en stel samen met u een pedicure behandelplan op.
Uw voeten zijn bij mij in goede handen.

Podotherapie

Ik werk samen met Marten de Haas podotherapeut in het UMCG te Groningen. Door deze samenwerking kan snel en professioneel gereageerd worden bij voetproblemen. De podotherapeut behandelt mensen met klachten aan de voeten of houding -en bewegingsapparaat welke voortvloeien uit een verkeerde voetstand en/of looppatroon. Hierbij kunt u denken aan:

– Standsafwijkingen
– Voorvoetklachten
– Vermoeidheidsklachten
– Overbelasting klachten
– Beknelling van zenuwen
– Knie-, heup-, en rugklachten
– Klachten aan spieren of pezen in onderbeen en voet
– Overdrukklachten met eelt en likdoorns als gevolg
– Vergroeiing van voet of tenen
– Ingegroeide nagels
– Specifieke voetproblemen bij diabetes mellitus (suikerziekte) en reuma

Speciale aandachtsgebieden binnen podotherapie zijn kinderen, sporters, diabetespatiënten en reumapatiënten aangezien binnen deze groepen specifieke klachten voor kunnen komen.

Ik heb een blaar, en nu?

Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest het snelst als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen.

Om infecties te voorkomen kan je het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmetten. Vervolgens maak je aan de zijkant een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en druk je het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg er voor dat al het vocht er uit gaat. Het losse stuk huid kan je beter niet verwijderen, omdat er dan makkelijker een infectie ontstaat. Plak de blaar strak af met een pleister (zonder gaas). Meestal kan je dan gewoon weer verder lopen.

Wat kan ik doen tegen blaren?

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:

1.Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat.
2.Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
3.Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
4.Houd uw voeten droog. Zonodig kunt u een voetpoeder gebruiken.

Toggle4